În judeţul Dolj a fost înregistrat un nou caz de infecţie cu virusul West-Nile, la o femeie de 67 de ani cu multiple comorbidităţi din Seaca de Câmp. Ea fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova cu diagnosticul Meningoencefalită cu lichid clar, cu evoluţie clinică defavorabilă. Femeia a decedat.
Este al doilea caz de infecţie cu virusul West Nile din această vară în judeţul Dolj. În săptămâna anterioară, un bărbat de 57 de ani, din Moțăței, a fost confirmat cu această infecție. Evoluţia sa a fost favorabilă și a supraviețuit.
Infecţia cu virusul West – Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie, care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar; copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi.
Specialișitii Insitutului Cantacuzino au explicat că, în general, infecţia cu acest virus provoacă boli de gravitate medie, dar la unele persoane (vârstnici, pacienți cu imunitate deficitară) cauzează boli grave de tipul meningitelor sau meningo-encefalitelor, a căror mortalitate poate atinge sau depăşi 10% dintre cazuri. ”Incidenţa cazurilor pe grupe de vârstă ilustrează faptul că grupa de vârstă cea mai afectată este de peste 65 de ani”, au precizat pentru Gândul reprezentanții Institutului Cantacuzino.
„Pentru prevenirea infecţiei cu virusul West-Nile, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei:
În cazul în care o persoană prezintă semne de boală: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepătură de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical”, recomandă reprezentanții DSP Dolj.